VAD ÄR CROSSFIT

Träning för alla

CrossFit är ett styrke- och konditionsprogram för bred och allsidig fitness. Övningarna kommer bl.a. från gymnastik och olympisk tyngdlyftning.

Funktionell styrka … med fria vikter och redskap

Vi tränar funktionell styrka med utgångspunkt i naturliga rörelser där hela kroppen aktiveras. Vi tränar mycket med den egna kroppen som motstånd, men också med skivstång, kettlebells, medicinboll, räcken, gymnastikringar, hopplådor, klätterrep och hopprep.

Kort, men intensivt

Passen är korta men intensiva och med mycket tempo. Ofta försöker vi göra så många varv vi kan på 4-5 stationer under 20 minuter. Vi kan annars ha bestämt att vi ska göra ett visst antal varv och så försöker vi göra det på så kort tid som möjligt.

Variation och allsidighet

Det är stor variation på träningen från pass till pass. Det är viktigt för att fortsätta utvecklas och för att det ska vara roligt. Vi lär oss hela tiden nya övningar. Vi har lika mycket betoning på alla aspekter av fitness: kondition, uthållighet, styrka, rörlighet, explosivitet, snabbhet, koordination, smidighet, balans och precision.

Träningsform på frammarsch … för gammal som ung

CrossFit är en av världens snabbast växande träningsformer och det finns hittills ca 150 boxar i Sverige. Vi var bland de 40 första när vi startade 2012. I hela världen finns idag (2016) över 12 000 boxar. Träningsformen passar lika bra för gammal som ung, för den som redan är vältränad som för den som inte har tränat på länge. Allt anpassas efter ens egna förutsättningar och ens eget tempo. Vi har också en väl utvecklad metodik för hur man kan göra svåra övningar enklare och hur man steg för steg kan lära sig övningar som man aldrig trodde var möjliga.

Gemenskap och laganda

En CrossFit-box är inte som ett vanligt gym. Här lär du känna de andra på passen och du träffar nya vänner. Vi har också sammankomster och fester utanför träningspassen. Under passen hjälper vi varandra, hejar på och håller humöret och kämpaglöden uppe.

Också en tävlingssport

För dem som tävlar i CrossFit går det aldrig att förbereda sig specifikt. Man får inte veta vad som kommer på tävlingarna förrän strax innan det börjar. Det gäller då att vara mycket allsidigt förberedd.